NARODNJACI SU ZAKON I ZA “TAŠ”!
Piše:Draško Aćimović

Kao novinara,publicistu i TV autora, koji važi za jednog od najvećih znalca estradne i muzičke scene ovih prostora,začudio sam se kako su pre neki dan uskliknuli rok-kritičar Peca Popović, rokeri “Riblje čorba”, Bajaga, “Van Gog”, “Piloti”,”Partibrejkersi”,Dejan Cukić ,čak hrvatski bend “Prljavo kazalište” – “Taš” je naš hram muzike”! Najavili su svoje nove koncerte hepeninge, gostovanja Džona Njumena i “Simpl red”, Vladu Gorgieva…
Pišem više od četiri decenije o muzičkim i estradnim dešavanjima gotovo svim jugoslovenskim listovima i revijama, napisao sam tri knjige o estradi, i zato nisam mogao da shvatim: čemu te gromke lagarije i neistine zvezda srpskog roka, rok-kritičara, za neke nove klince, koji znaju samo za ovaj renovirani 62-godišnjak, i stavrno prelepi stadion na Tašmajdanu?!
Svaka čast pomenutima, i još nekim kvazirok kritčarima, koji su ovih dana svojatali ovaj stadion, imali na njemu sjajne i uspešne koncerte, ali “Taš “ nije samo njihov.
Zato sam rešio da neke nove klince upoznam (kad nije imao ko pre mene!) sa istorijatom ovog koncertnog prostora, na kome je gostovala i originalna španska korida, “tukli” su se leti kečeri,( a mi naivni klinci nismo kapirali da umesto krvi najpoznatijeg JU-kečera Mije Ujevića i kčerski foliranti koriste kozmetiku,), oganizvoana je fudbalska utakmica automobila “fića”,bilo je bokserskih spektakla, hokejaških utakmica, umetničkog plesa, što je lepo prikazao Srđan Karanović u kultnoj TV seriji “Grlom u jagodama”, koja se bavila romanitčnim beogradskim tašmajdanskim žezdesetim godinama …
Ekspert i najuspešniji hroničar narode muzike Dušan M. Jovanović priča da su u Jugoslaviji šezdesetih godina prvi zapevali na Tašmajdanu vrhunski srpski, bosanski i makedonski vokalni solisti narodne muzike. U Beograd su dolazili Safet Isović, Nada Mamula,Aleksndar Sarijevski, Nikola Badev, Himzo Polovina,Vaska Ilijeva,Beba Selimović,Violeta Tomovska,Dragica Nikolova…, i na “Tašu” doživeli prvu veliku afirmaciju.
Rokeri su tada svirali u beogradskom Domu omladine, Gradskom podrumu, na igrankama Malog Kalemegdana,Mašinca, Euridike, Zvezdare, poponevnim matineima… Od ranih šezdesetih godina prošlog veka, pa do kraja osamdesetih, alfa i omega svih jugosovenskih najvećih manifetsacija bile je koncertna kuća “Beogradska estrada”, pod vođstvom direktora Milana Ševića i neumornog organizatora,i naj državnog menadžera Radeta Mumina, koji nažalost više nije živ. Evropska zvezda, pobednica “Pesme Evrovizije” italijanka Điljola Činkveti pevala je na “Tašu”, gde je prvo koncertno iskustvo u našem glavnom gradu imao i Arsen Dedić, prvi estradni humorista Ljuba Stepanović,preteča današnjih stendapera, potom i najbolji estradni humoristički duet Radio Beograda i velike Juge – Čkalja i Mija (Miodrag Petrović Čkalja i Mija Aleksić), humorisktinja i humanistkinja Branka Veselinović…
Želim brzo ozdravljenje mom starom drugaru i saradniku Ševiću, popularom Ševi, koji i je iz bolničke postelje pričao o lepoj prošlosti “Taša”.Najveća poseta, do danas nije zabeležena ni na jednom rokerskom koncertu, neprevaziđena, od oko11.000 prodatih ulaznica:
kada je sada već davne 1968. godine stigao u Beograd iz Holivuda možda i najveća zvezda svih vremena TV-sapunica glumac Rej Tinis, poznatiji kao Ben Kvik. Plavokosi lepotan iz najpopularnije svetske serije „Dugo toplo leto“, bio je toliko popualran kod tinejdžerki i žena, da nijedan beogardski hotel nije smeo da primi Reja, jer su strahovalii da će obožavateljeke izlomiti sva stakla i inventar, ne bi li i došle do svog ljubimca. Morali su da ga smeste u hotel „Beograd“ na vrhu planine Avale.Nekoliko hiljada uglavnom gradskih lepotica bilo je te avgustovske večeri ispred stadiona koji je bio dipke pun.Takva koncertna euforija zbog jednog glumca do danas nije ponovljena.

Na ovom prostoru održavano je i finale glamurozne estradne manifestacije „Karavan prijateljstva“, koji je sa dvanaest pevača folk i zabavne emuzike obilazilo celu Jugoslaviju, da bi na „Tašu“ u finalu, glasovima publike pobedili Đorđe Marjanović i Safet Isović.Potom je još veću turneju organizovao tada najtiražniji dnevni list „Ekspres politika“, pod nazivom „Pesma leta“. Pred punim stadionom trijumfovao je Miki Jevremović, koji je potom pobegao od obožavateljki preko tašmajdanskog parka . Jednom su se Boba Stefanović i Tozovac, sakrili od obožavateljki u obližnjem restoranu „Poslednja šansa“, dok su ih lepojke čekale oko stadiona.
Na „Tašu“ su pevali 70-tih kao najpopularniji solisti i Nikola Karović (najomiljniji Titov pevač, jedini je pevao i peva u osmoj decenije života sve muzičke fahove),Lepa Lukić, Silvana Armenulić, Duško Jakšić, Hašim Kučuk Hoki, Predrag Gojković Cune, Aca Matić, Vasilija Radojčić, Staniša Stošić, Muharem Serbezovski, i poneki ponajbolji zabavnjaci poput Lole Novaković, Lea Martina, Nade Knežević, Kemala Montena, Miše Kovača, Gabi Novak…
Posle služenja vojnog roka Zdravko Čolić je imao uspešan koncert na „Tašu“, koga je organizovao kontorverzni menadžer Velior Džarovski Džaro.
Svoj prvi koncertni uspeh imao je 1990.godine Džej Ramadanovski. Sa velikih ju-hitom „Kukavica“, Svetlana Ceca Ražnatović je 1993. godine napunila tribine.Godinu dana kasnije, Lepa Brena je imala trijumfalni koncert sa mega-hitom, jednom od njenih najlepših pesama „Ja imam drugi dom“. Vreme joj nije bilo naklonjeno, ali tada se desilo nešto nevervatno: kiša je tri sata lila kao iz kabla, neo se prolomilo, a Brenini verni obožavaoci su pokisli kao miševi pevali u horu njene hitove i niko nije pomislio da napusti stadion! Brena je pevala kao nikada , orkestar „Slatki greh“ svirao fantastično ,i pošteno su se odužili svojim istrajnim fanovima.I Bog je štitio Brenu, jer niko nije ni pomislio da može za tih nekoliko sati neko da nastrada od strujnog udara, jer je voda lila niz stene Tašmajdana. pa je tehnika izdržala i poplavu!
Euforiju ekipe „Južnog vetra“ najbolje je iskoristio kontroverzni Sinan Sakić, koji je 1996. napunio stadion, i posle toga na istom mestu imao dva koncerta. Prva postava pevača Grand produkcije “Zvezde granda“ takođe je imala uspešan koncert… Verovali ili ne, nijedan koncert folkerskih asova nije kiksnuo i svi su bili dobro posećeni!
Da ne bi bilo zabune, potpisnik ovih redova, u duši je roker, voli zvuk kvalitetne zabavne muzike,šlager, pop –muzike, i nije narodnjački orijentisan. Međutim, ne valja potcenjivati kvaliitetnu narodnu i novokomponovnu folk muziku, kao što to čine rokeri i prisvajaju „Taš“!
Zaboravili su kritičari da jesus taion napunili i tin zvezde Loša i „Plavi orkestar“ 1985. posle samo jednog albuma! Pulski fantastiči rokeri „Atomsko sklonište“, sa vokalnim solitom Serđom Blažićem koji je rano umro, nekoliko puta su imali puno uspehana ovom prostoru…
Bilo kako bilo,narodnjaci su zakon i za „Taš“. Najvažnije je da je otvorio vrata, a nama ostaje da vidimo ko će pobediti u večitom koncertnom ratu – rokeri ili narodnjaci!